VALPAR PÅ KENNEL MERYL
Uppfödning av Meryl-cockrar
Ibland finns det valpar på kennel Meryl. Min ambition med att ta valpkullar är att det skall vara så intressanta kombinationer att jag själv vill behålla någon valp från kullen för vidare avel. Föräldradjuren skall ha bevisat sitt avelsvärde antingen genom officiella meriter eller genom en unik stamtavla kombinerat med jaktliga kvaliteter.
Valparnas uppväxt på kennel Meryl
Den dräktiga tiken bor alltid inne och föder sina valpar ostört i ett eget rum. Eftersom tikarna förefaller att vilja föda på natten sover vi alltid inne hos henne och sedan minst en vecka efter födseln. Tiken får vara tillsammans med sina valpar i sitt egna rum fram tills att de är c:a 4 veckor. Vid denna tid flyttas de ned i köket där de får bli bekanta med allehanda ljud och rörelser som förekommer i ett hem.
Vid fyra-fem veckors ålder får de också komma ut (om vädret tillåter) och upptäcka den värld som finns utanför. Under perioden 4-6 veckor får valparna träffa, förutom sin egen mamma, andra vuxna hundar och finna ut att olika vuxna hundar beter sig olika. Här är det viktigt att de vuxna hundar de träffar är stabila och har ett bra "hund-språk" som är lagom för de unga valparna.
Vid 6-7 veckors ålder flyttar valparna ut i kenneln där de har en speciell valpbox med utgång till en rasthage med gräs och grus omgärdat av ett trästaket där de kan få "lagom" kontakt med de andra hundarna som de tidigare ej träffat. Valparna kan gå in och ut som de vill och det här brukar innebära en stor fördel när det gäller rumsrenhet. Hundar vill ofta hålla rent där de sover och äter varför det blir naturligt för även små valpar att gå ut och göra ifrån sig. Rasthagen ger också en härlig miljö för att tumla runt och leka med varandra. Rasthagen utökas i sin storlek allteftersom de växer.
Möjligheten till att komma ut, att vistas i solen är viktig för valparna och enligt mitt synsätt nödvändig för valparnas naturliga utveckling. Cockrar är i regel ganska sena i sin utveckling och jag har gärna dem kvar i 10 veckor så att de är riktigt mogna för alla nya intryck som väntar dem i samband med miljöbytet till den nya familjen.
Det viktiga för varje uppfödare är att finna bra ägare som kan ta hand om sin nya familjemedlem på bästa sätt och med det stöd och hjälp som behövs från kenneln. Därför kan jag ställa frågor som kan upplevas som ingående men det är i bästa välmening - både för valpens välmående som för den nya ägaren. Det måste ju bli rätt för alla parter, särskilt som jag hoppas på en lång kontakt även efter köpet. De som köper en jakthund får hjälp med träningen för att utveckla hunden till en god jaktkamrat och de som köper en utställnings-/sällskapshund får hjälp med trimning och stöd till att fostra valpen så det blir bra i familjen.
Med cockern är det extra roligt med alla de olika färger man kan få, allt beroende på vad som döljer sig i generna. Den svarta tiken ovan (Sisi) är parad med en röd hane och i valpkullen blev det svart, rött i olika nyanser och en brun med tantecken. Här gäller det att kunna sin färggenetik. Den bruna tiken (Meg) fick fyra bruna och en svart.
Valpar är ju söta som socker, men några är särskilt och extra gulliga
Att valparna har en särskild lust att bära på saker ska man ta fasta på och uppmuntra som ett allra första steg mot en säker och hanterbar apportering av vilt. Ibland är det en dummie och ibland en hink....