© 2018 maria müllersdorf

BORZOI - RYSK VINTHUND

Tzars Ajeva var en otroligt behaglig hund som gärna levde ett behagligt liv.

Yablonaja Hanka  1 år gammal - en borzoi med den starkaste mentalitet men också jaktlust i massor

Borscana Open Skies - Regna. På bilden ovan vinner hon sitt första cert på sin första officiella utställning 13 månader gammal. Till höger är hon 8 månader och på träning inför det som komma skall.

Tzars Ajeva - min första borzoi

Ända sedan tidig ungdom har jag varit fascinerad av borzoi - eller som man sa på den tiden - rysk vinthund. Den första skaffade jag mig 1974 och hon kom från kennel Tzar, uppfödare Monica Karlsson, och hette Tsars Ajeva. En mycket mild och vänlig hund som var en ljuvlig förstagångsborzoi. Trots sin historia som jakthund på varg, var hon förvisso intresserad att springa efter vilt om de kom i hennes väg, men hon kunde med lätthet kallas in trots att en frestande hare for iväg över gärdet. Utställningskarriären blev kort med bara en utställning - dock med gott resultat. Hon saknade en kindtand vilket inte är så bra, och jag saknade det stora intresset för att åka på utställning. Vi hade ett härligt liv tillsammans. Hennes fällningsperioder inspirerade mig att lära mig spinna, och fortfarande finns det en mössa i hemmet stickad av garn som hennes fällningsperioder bidrog till. Ser ut som mjukaste angora och är mycket varm. Ajeva blev nio år och saknaden efter henne var stor.

Yablonaja Hanka - efterföljaren 
Hanka kom till oss samtidigt som vår dotter föddes 1984. En otroligt stark hund mentalt. Vi bodde då, som nu, på landet och för att stimulera henne åkte jag till den lokala brukshundsklubben för att hon skulle få ombyte och träffa andra hundar. Hon lärde sig snabbt och det hela resulterade i att hon tog en LP i lydnad. Något år blev hon t o m årets lydnadshund. Det var många som lyfte på ögonbrynen när jag kom med henne på tävlingar men efteråt så fick vi erkännande för hennes resultat. Jag var väldigt nyfiken på hur man kunde bedöma hennes, som jag upplevde det, starka mentalitet. Jag tog kontakt med en erkänd brukshundsmänniska i trakten, Rolf Johansson, som genomförde olika tester på hundar. Vi gick igenom en test för korning av brukshundar och hennes resultat uppnådde 199p vilket Rolf var mycket imponerad av. Han liksom de flesta andra var tveksam när jag kom med Hanka för testet, men efteråt visade resultatet att det var en mycket god hund mentalt sett.

 

Hanka var förhållandevis liten och hade till skillnad från Ajeva, en mycket stark jaktlust. Det gjorde livet lite mer besvärligt med att hela tiden hålla henne under herrans tukt och förmaning. Hur många lydnadsprov hon än genomgått, fanns det inget som kunde stoppa henne, när hon satt efter något vilt. Lure-coursing tränades men rundbana genomskådade hon efter två gånger. Hon genade över banan för att på så sätt genskjuta "haren". Tyvärr fick vi bara behålla Hanka i sex år och hon avslutade sitt liv mitt i ett galoppsprång. Troligen fick hon ett brustet kärl som hastigt tog henne av daga. 

 

Borscana Open Skies - "Regna"

Studier, jobb, barn, cocker spaniel, jakt, islandshäst, karriär och mycket annat har gjort att det gått många år innan nästa borzoi kom in i vårt hem. Hela tiden har jag tänkt att det skulle bli en till och 2017 fick jag förmånen att köpa Regna av Richard Sellin och Lize Edland som samäger henne med mig. Om Ajeva var präglad av att vara en ljuv dam, Hanka som en jaktmaskin, måste Regna närmast betecknas som en clown som tror att hon är en knähund. En härlig tik med en helt annan tyngd och massa än mina tidigare borzoier. Regna har haft en framgångsrik utställningskarriär som hittills resulterat i titlar som Svensk juniorvinnare -17, Svensk, Dansk och Norsk championat.  I november 2019 födde hon sin första kull efter Ch Borscana Fighting Falcon. Hon fick 8 valpar varav två har fått stanna hos oss. Hanen Borscana Sunshine Skyway (Luka) och tiken Borscana Sarasota (Sarasöta). Den senare samägs med Lize Edland och Rickard Sellin. 
 

Det är otroligt hur fort borzoierna växer och det går åt en del mat. Ibland kan det vara bra att anta gamla romerska seder med att "ligga till bords"

Sarasöta och Luka har flyttat hem och undersöker sin nya bostad och säng