top of page

TIDIGARE BORZOIER PÅ KENNEL MERYL 

(Länkarna på hundarnas namn går till SKK Hunddata - informationen på de äldsta hundarna är ej fullständig) 

Tzars Ajeva

Född: 1974 11 13

e: Leicros Zandor

u: Tzars Calinka

uppf: Monica Karlsson

Tzars Ajeva var en otroligt behaglig hund som gärna levde ett behagligt liv.

Yablonaja Hanka

Född: 1984-06-08

e: Yablonaja Boleck

u: Yablonaja Alatna

uppf: Pirkko och Ridger Nylund

Yablonaja Hanka på utställning 1985.jpg

Borscana Sunshine Skyway

Född: 2029-11-14

e: Borscana Fighting Falcon

u: Borscana Open Skies

uppf: Lize Edland och Rickard Sellin

Borscana Sunshine Skyway BIG 4 Eskilstuna 2022.jpg
luka 5 mån.jpg
Något att se fram emot.jpg

 

 

Tzars Ajeva  

Ända sedan tidig ungdom har jag varit fascinerad av borzoi - eller som man sa på den tiden - rysk vinthund. Den första skaffade jag mig 1974 och hon kom från kennel Tzars, uppfödare Monica Karlsson, och hette Tsars Ajeva.

 

En mycket mild och vänlig hund som var en ljuvlig förstagångsborzoi. Trots sin historia som jakthund på varg, var hon förvisso intresserad att springa efter vilt om de kom i hennes väg, men hon kunde med lätthet kallas in trots att en frestande hare for iväg över gärdet.

 

Utställningskarriären blev kort med bara en utställning - dock med gott resultat. Hon saknade en kindtand vilket inte är så bra, och jag saknade det stora intresset för att åka på utställning. Vi hade ett härligt liv tillsammans. Hennes fällningsperioder inspirerade mig att lära mig spinna, och fortfarande finns det en mössa, vantar och sockor i hemmet stickad av garn som hennes fällningsperioder bidrog till. Ser ut som mjukaste angora och är mycket varm. Ajeva blev nio år och saknaden efter henne var stor.

 

 

Yablonaja Hanka (LP)


Hanka kom till oss samtidigt som vår dotter föddes 1984. En otroligt stark hund mentalt. Vi bodde då, som nu, på landet och för att stimulera henne åkte jag till den lokala brukshundsklubben för att hon skulle få ombyte och träffa andra hundar. Hon lärde sig snabbt och det hela resulterade i att hon tog en LP i lydnad. Något år blev hon t o m årets lydnadshund. Det var många som lyfte på ögonbrynen när jag kom med henne på tävlingar men efteråt så fick vi erkännande för hennes resultat. Jag var väldigt nyfiken på hur man kunde bedöma hennes, som jag upplevde det, starka mentalitet. Jag tog kontakt med en erkänd brukshundsmänniska i trakten, Rolf Johansson, som genomförde olika tester på hundar. Vi gick igenom en test för korning av brukshundar och hennes resultat uppnådde 199p vilket Rolf var mycket imponerad av. Han liksom de flesta andra var tveksam när jag kom med Hanka för testet, men efteråt visade resultatet att det var en mycket god hund mentalt sett.

 

Hanka var förhållandevis liten och hade till skillnad från Ajeva, en mycket stark jaktlust. Det gjorde livet lite mer besvärligt med att hela tiden hålla henne under herrans tukt och förmaning. Hur många lydnadsprov hon än genomgått, fanns det inget som kunde stoppa henne, när hon satt efter något vilt. Lure-coursing tränades men rundbana genomskådade hon efter två gånger. Hon genade över banan för att på så sätt genskjuta "haren". Tyvärr fick vi bara behålla Hanka i sex år och hon avslutade sitt liv mitt i ett galoppsprång. Troligen fick hon ett brustet kärl som hastigt tog henne av daga. 

Det blev några utställningar men hon kom alltid i skuggan av sina kennelkamrater som visades med mer rutin och elegans. Det blev ett antal ck och någon bästa-tik placering i karriären. 

 

 

 

 

Ch Borscana Sunshine Skyway - "Luka"

(DKV-21, NORDV-21, Fi Vinnare-21, Helsinki Vinnare-21, SE UCH, N UCH, DK UCH, F UCH, Nordic Show Ch)

 


Om mina tidigare borzoier inte varit några stjärnor i utställningsringen blev Luka den största av de alla. Han var en hund som jag sannolikt aldrig kommer att få uppleva igen. Han var rasande vacker både till yttre men även till det inre. Tyvärr förlorade vi honom alldeles för tidigt - endast tre år gammal - till följd av en mycket snabbt utvecklad elakartad cancer.

 

Det blev ganska snart klart för mig att jag ville behålla Luka i Regnas första kull. Han visade snabbt att han nog skulle bli en stilig kille. I pandemins spår blev det inte alltför många utställningar men de han var på har inte lämnat någon besviken.

 

Under 2021 blev det några utställningar. I Sverige (5 st), Norge (1 st), Danmark (3 st) och Finland (2 st) som resulterade i många goda resultat.  I Danmark blev han BIR tre dagar i följd och då också dansk champion på sin två-årsdag. Eftersom han hade cert sedan tidigare i Sverige (2 st) och i Norge (1 st) blev han samtidigt svensk och norsk champion. Dessutom blev han grupplacerad som tvåa en gång och fyra två gånger. Vinnartitlar (Dansk Vinnare -21; Nordisk Vinnare 21; Finsk Vinnare 21; Helsinki Vinnare- 21) samt Cruftskvalificering till 2022 och 2023 finns med i meritlistan. Tre Nordiska Cert blev det vilket resulterat i ett Nordic Show Champion. Han erhöll CACIB i Danmark och i Finland. I Danmark blev han den mest vinnande borzoien under 2021.

 

På den första utställningen 2022 slog han till och blev BIS på Sv Vinthundklubbens utställning i Upplands Väsby. Framgångssagan fortsatte under hela året som följde. Det blev 2 BIS, 4 BIS-placeringar och 6 BIG-placeringar. 19 BIR och 9 CACiB fanns på meritlistan. Han blev utsedd till Årets Borzoi 2022 Utställning i Borzoiringen och fanns topp 20 på SKK Årets hund under 2022. Jag kunde inte önska mer av en så ung hund. Vi hade också provat på lure-coursing vilket han visade både intresse och talang för. År 2023 skulle bli året vi ägnade åt den sporten men ödet ville annat.

 

Sanningen att säga skulle Lukas alla framgångar inte vara så rika om inte uppfödaren Rickard Sellin inte ställt upp och visat Luka på alla utställningar. Rickards förmåga att visa hundar är fantastisk och jag är honom skyldig ett stort tack.  

Bilderna till vänster visar Luka vid en av sina gruppvinster 2022, vid 5 månader och 7 veckors ålder

 

 

 

 

bottom of page