Spanielnytt ...(2014)
En sida med lite smått och gott från kennel Meryl och från spanielvärlden

 

GOTT NYTT ÅR

ÖNSKAS ALLA VÄNNER OCH VÄL MÖTT UNDER 2015!

20141231
Det kom en julhälsning från Finland
Trevligt med julhälsningar och här kom ett från Morgan (Meryl Crisp) och Ringo (Meryl Ring-Ouzel) och dess ägare Casper Grönblom. Av någon anledning hävdar husse att den ena är värdig (den svarta) och den andra är en cocker. Vad kan det tänkas betyda... Kanske att Ringo är äldre, erfaren och klok medan Morgan är en buse i sin bästa upptäckarålder.

 

2014-12- 28
Annilann Sergeant Blast andra kull
Den andra kullen efter Bungle har fötts och även här verkar det bli riktigt fina valpar! Stolt mamma till de fyra valparna är Jutrix Hot Or Not hos uppfödaren Annika Olsson på kennel Jutrix. Bilden visar Jutrix Jaziz vid 5 veckors ålder. Kan bara tro att det blir bra det här.
2014-12-14
Chyknell Curlew vann det danska mästerskapet!
När Paul tidigare i höst åkte till Danmark för att utmana sig själv och våra cockrar kunde jag då aldrig tro att det skulle bli så väl som det blev. Han blev kvalificerad med båda cockrarna - Meg och Jackie (Flushpoint What a Breeze) och inte kunde han låta bli att åka till mästerskapet. Nog vet jag att vi har fina cockrar och Meg håller jag särskilt högt men att det skule gå i topp det var höga förväntningar. Men nu blev det så och Meg gick alltså och vann det danska mästerskapet. Sicken hund!

2014-11-19
JIS St Hubertus - Meryl-cockrar topp två!
Det är särskilt roligt att få uppfödare i när valpköpare har framgångar på alldeles egen hand! Detta hände när 2014-års klubbmästare i St Hubertusjakt korades vilket blev Mikael Jonsson tillsammans med Meryl Stoneman (e Maesydderwen Scout, u Timsgarry Bell) till vardags kallad Casper. På en hedrande andra plats kom Björn Wolgatz med Meryl Lady Brisk (e Cronbury Cracker, u Meryl Jippi Jiggle and Giggle) kallad Athena. Ett stort grattis och jag måste säga att jag är mäkta imponerad - med rätta!!

Fotot visa Meryl Stoneman som dessutom är ögonlyst ua och har höfter B

2014-11-18
Annilann Sergeant Blast i Norge
Bungle har nu sedan några veckor flyttat tillbaka till Norge för att ställas ut och också träffa damer för kommande valpar. Helt klart har han fortsatt sin framgång med att ta ett cert på den stora vinnarutställningen i Lilleström där han dömdes av den engelska domaren David Shields.
2014 11 09
Chyknell Curlew Champion
Nu har Meg fått sin slutliga meritering för att lägga till titeln jaktchampion till sitt namn. Det hände sig vid ett jaktprov strax utanför Strängnäs där domarna Royne Svensson och Magnus Tenfält skapade dömde efter eget skön. Jag vet att jag är jävig, men det arbete som Meg visade i det andra släppet har jag aldrig sett maken till. I ett djupt dike forcerade hon marken på (i mina ögon) ett perfekt sätt. Det var en fröjd att gå bakom och titta på hennes prestation. Inte vet jag ifall någon annan uppfattade det som jag - men jag njöt i fulla drag av min kommande champion. Härligt!

2014-10-15
Valpar i Danmark efter Annilann Sergeant Blast
Så kom då de första valparna efter Bungle undan Cockergold Credit Card. Resultatet på den förstfödda kan man ju inte klaga på, eller hur....

Det ska verkligen bli spännande och se vad som komma skall ur denna lilla kropp.

2014-10-20
Och så här kan en valp efter Meg se ut...
Att unga hundar kan se bedårande ut råder inget tvivel om. Fick en bild från Grete Bauer på hennes lilla Lystig (Meryl Cookie and Cream) och måste säga att den lilla valpen har något speciellt i blicken.Mycket otyg har hon dock hittat på vilket visar på hennes sanna jag och jag hoppas matte härdar ut. Men söt är hon när hon sitter still!
2014-10-04
Chyknell Curlew och Flushpoint What A Breeze i Danmark
Paul som alltid gillar utmaningar tog med sig två av våra cockrar - Meg och Jackie - för att pröva lyckan i vinnarklass på den danska marken i Brahesborg. Det måtte varit fantastiskt eftersom han lyckades med bedriften att bli placerad etta och två med dem. Därmed är han också kvalificerad för det danska mästerskapet. Milde tid!

2014-07-20
Utställning Askersund Annilann Sergeant Blast
Dagen efter framgångarna i Köping stod Askersund på tur. En jättetrevlig utställningsplats och med så mycket hjälpsam personal på dag två. Lite trångt med alla tält men vi lyckades hitta en plats som var mycket bra. Varmt och gott! Benny Blidh von Schedvin dömde och Bungle fick ytterligare en bästa hanhundsplacering.

BH BIR Cert Della Fiumana Splendido Splendente
BH2 Ch Haradwater Dare to Dream
BH3 R-Cert Annilann Sergeant Blast
BH4 Allerts Jose Filiciano

BT BIM Cert =Champion Fancy Paws Unforgettable Design
BT2 R-Cert Perchwater Queen of Hearts
BT3 Ch Wavecatcher Magic Euphoria
BT4 Ch Backhills Xpect a New Day

2014-07-19
Utställning Köping Annilann Sergeant Blast
Efter några veckors uppehåll från utställningsringarna stod Köping närmast i tur där Attila Czegledi dömde. En ny erfarenhet för oss och jag ska inte klaga - det blev ett cert och BH3. Det kändes förstås hur bra som helst att formen för Bungle håller i sig.

BH BIM Ch Manacas Milk N'Toast and Honey
BH2 Ch Perchwater Like A Perfect Dream
BH3 Cert Annilann Sergeant Blast
BH4 R-Cert Occis Speed Limit

BT BIR Ch Wavecatcher Magic Euphoria
BT2 Cert Manacas Lets Pa Pa Partay
BT3 Ch Wavecatcher Summertime Bluepearl
BT4 R-cert Flashdance Good Morning Sunshine

2014-07-05
Annilann Sergeant Blast åter på utställning i Värmland
Denna gång gick resan till vackra Rottneros där den norske domaren Vidar Grundtjern skulle ansvara för bedömningen. Återigen kan jag bara vara supernöjd med resultatet - cert och en BH3 placering. Så roligt att få se bordern till min gamla Ch Travis Able and Willing att vinna certet. Hjärtat blöder... Resultatet som helhet blev:

BH BIR Ch Travis Upside of Anger
BH2 Ch Westridge Sweet'n Spicey
BH3 Cert Annilann Sergeant Blast
BH4 R-Cert Meryy Coctails Xenon

BT BIM Ch Wavecatcher Summertime Bluepearl
BT2 Cert = Championat Wavecatcher Magic Euphoria
BT3 R-Cert Perchwater Listen to My Heart
BT4 Rainstorms News on the Rocks

2014-06-25
Annilann Sergeant Blast har haft en date
Bungle har fått para WW-10 JWW-08 DK(U)CH Cockergold Credit Card "Credit" från kennel Cockergold i Danmark. Eftersom det var hans första parning var det lite osäkert hur han skulle hantera det men det gick hur bra som helst. Nu återstår en väntan för att se vad som komma ska.
2014-06-16
Workingtest utbildning och träning
Väl hemkommen efter resan från Högbo var hemmet fullt med glada entusiaster som samlats hos oss för att få utbildning i att döma workingtest. Ett tiotal personer hade på förmiddagen diskuterar regler och bedömning. På eftermiddagen var det dags för några - bl a Yvonne Schwermer och Helene Pettersson att öva på att döma. Det behövdes några fler ekipage och jag fick damma av Sisi som glädjestrålande ställde upp till 100 %. Nu gick det väl lite si och så med hennes ambitioner med att ta styrning vid apportering men vad sjutton... Grill och trivsamt prat avslutade dagen som gick i umgängets positiva tecken.

2014-06-16
Annilann Sergeant Blast BH2 Cert
Dagen efter den framgångsrika Avesta turen blev det att styra kosan mot Högbo bruk där SSRK hade sin utställning. När jag kommer fram och stiger ur bilen, parkerar gårdagens BIR-vinnare Ylva Rifve intill mig. Vi kunde bara fortsätta smila från minnet av igår. Den här gången skulle cockrarna dömas av Johan Andersson och jag skulle visa Bungle. Allt gick väl och återigen blev det ett cert. Denna gång blev det BH2 och vi blev slagna av gårdagens BH3Ch Manacas Gets Ideas Going ägd av Monica Forsander som för övrigt fick storslam på alla håll och ledder. Mycket nöjd styrde jag kosan hem med en något trött liten Bungle i skuffen.

BH BIR Ch Manacas Gets Ideas Going
BH2 Cert Annilann Sergeant Blast
BH3Ch Evermore vom Schloss Hellenstein

BT BIM Cert Manacas Magics in the Makeup (Champion)
BT2 Ch Manacas Pull no Punches
BT3 Ch Westerner Play Games
BT4 Ch Honeywaters Happiness like Jam

2014-06-16
Annilann Sergeant Blast BH Cert Cacib
Resan gick till Dalarna och det var onekligen lite pirr i magen. Det är ett tag sedan jag ställde ut, även om jag prövat på i Värmland någon månad innan. Nu var det dags igen och Kari Haave som köpt, importerat och deläger Bungle kom för att visa honom. Skulle Bungle komma ihåg sin gammelmatte - och visst gjorde han det. Han gjorde det så bra att domaren Jan Roger Sauge belönade Bungle och Kari med bästa hanhund, Cert och Cacib. I tävlan om bäst i rasen var han nog lite trött och den mycket fina championtiken Westerner Play Games knep BIR-rosetten med all ära.

BH, Cert CACIB BIM Annilann Sergeant Blast
2 BH R-Cert R-Cacib Occis Speed Limit
3 BH Ch Manacas Gets Ideas Going
4 BH Ch Westridge Sweet'n Spicey

BT CACIB BIR Ch Westerner Play Games
2 BT Cert Perchwater Listen to My Heart
3 BT R-Cert Manacas Role Model
4 BT Honeywaters Happiness Like Jam


2014-06-12
Annilann Sergeant Blast DNA testad
Nu är Bungle Optigentestad avseende prcd-PRA och befunnits vara normal. Visserligen är båda hans föräldrar testade men resultatet gick inte att föra över från Storbritannien till svenska register. Jag som alltid hyst viss tveksamhet till det hereditära beskedet, känner att det var värt att ändå göra testet för att få klara besked.

2014-06-07
Kurs med Will Clulee
Tack vare Yvonne Schwermer och Mette Franek fick jag och min lilla Bravo komma på kurs för spanielfolk. Stort tack för det! Det var den professionelle tränaren och spanielmänniskan Will Clulee som kom till Roslagen från Storbritannien. Det är en person med mångomvittnade framgångar med vinster på mästerskap och många champions. En skara entusiastiska spanielintressenter fanns på plats - alla ville vi höra visdomsord från Will. Efter den första dagen var det inget tvivel om vad vi alla skulle träna på; Sitt, sitt sitt och åter sitt. Budskapet var - det spelar ingen roll hur duktig hund du har om du inte kan sätta den precis när som helst. Till mångas förvåning var inte Will särskilt imponerad av hundar som hade stadga för kastad dumme, kunde gå fot etc OM den inte kunde sättas på kommando och bli sittande kvar till annat sades. Will var tydlig - ni hoppar över viktiga steg i träningen. Sitt är en nyckelfunktion i spanieljakt och måste därför prioriteras i alla lägen. Många hundar var förvisso lydiga - men på fel saker. "Man måste kunna krypa innan man kan gå" var hans devis. Det han såg att många förare brast i var oförmågan att läsa hunden, att vara tillräcklig snabb och tydlig i tillrättavisningen. Timing är A och O. Om vi inte visar hunden vad vi vill kommer vi få en hund som gör som den vill. Ord och inga visor. Med rodnande kinder fick jag gå upp till granskning med Bravo som just slutat löpa och som inte tränats alls eftersom jag bedömt henne som sen i utvecklingen (+ min lathet). Sitta kunde hon i femton sekunder och sedan var det dags att visa vad som hon hade gjort fel. Visserligen fick jag godkänt på timing - skam vore det väl annars med hänsyn till min erfarenhet - men genant var det att basic inte satt. Bravo å sin sida, tog det hela med ro. Efter en hel dag med mygg och värme somnade hon gott i gräset i mitt knä. Tack snälla Grete Bauer för det fina kortet!

Nu blir det sitt-träning....

2014-06-07
Flushpoint What a Breeze ormbiten!
För första gången på alla våra år med hundar har en blivit ormbiten och som givit våldsam effekt. Paul var ute och tränade med Jackie och märkte att hon gick ner sig väldigt fort på slutet. Han tänkte att det var värmen men efter att han kom hem efter några timmar var det solklart att hon hade blivit biten i tungan på sidan halvvägs in i munnen. Hon blödde, drägglade, och var svullen så att tungan tjocknade till den grad att hon hade den halvvägs in i käften. Vi har i efterhand förstått att det blir kraftiga blåmärken där giftet verkar men det såg förfärligt ut med en kolsvart tunga blodet rinnande. Akut till södra djursjukhuset där man gav henne smärtstillande och vätska. Vi valde att ta henne med hem och det tog fyra dagar innan hon var i sådant skick att hon kunde äta på ett rimligt sätt. Dock nådde inte tungan ned så att hon själv fick tag i maten men man kunde mata henne. Sportdrycksflaskor med lång pip (typ hockemålvakternas) blev en räddning för att kunna ge henne vätska. Fortfarande en månad efter bettet hålls hon stilla - hur lätt det nu är - och det är ändå påtagligt att hon är påverkad. En bit av tungan är borta där bettet tog. Huggormar tycks vara riktigt, riktigt giftiga. Hua. Bilden gör inte svullnaden rättvisa som nådde ned på halva halsen.

2014-06-07
Megvalpar 5 veckor

Nu har valparna blivit 5 veckor och man kan bara förundras över hur snabbt utvecklingen går. Idag var de ute på uteplatsen för första gången och det var kul. Grete Bauer som ska ha en av valparna tog foto vilket blev den tik som just hon skulle ha. Meryl Cookie and Cream "Lystig" och de andra i grupp.

2014-05-24
Megvalpar 3 veckor
Tiden går fort och helt plötsligt är valparna tre veckor. De sover mestadels men lite lek har det börjat bli om än ganska taffligt. Prova på valpfoder har det också blivit och bordsskicket har en del övrigt att önska. Mycket hamnar utanför matskålen och ibland hamnar valparna i matskålen. Spelar roll - huvudsaken är att de får i sig maten!

2014-05-03
Chyknell Curlew har fått sina valpar
Det blev fem valpar som Meg fick idag. Tre bruna tikar och två hanar - en svart och en brun. Alla mår jättefint. Det är en tik som är lite mindre, men de brukar alltid komma igen om de klarar de första dygnen.

2014-04-23
Chyknell Curlew dräktig
Det råder inget tvivel om att Meg är dräktig - riktigt rund om magen är hon. Nu håller vi tummarna till första veckan i maj för att se vad som komma skall...
2014-04-21
Debut för Annilann Sergeant Blast

Till påskens sista helgdag åkte vi till Värmland för att debutera med Bungle på utställning. Domare för dagen var Karin Brostam och Bungle blev till slut 4:a BH med reservcert. Bungle är en engelsk import som Kari Haave tog in för drygt ett år sedan. Han har bott hos oss och fyller ut tomrummet efter Factor som nu finns i Norge. Bungle är lite annorlunda i typ än vad jag tidigare haft och det känns roligt. En riktigt glad skit är han i alla lägen.Tack för alla glada tillrop under utställningsdagen - känns kul att vara ute ringarna igen för mersmak gav det...

2014-03-05
Chyknell Curlew parad
Nu är Meg (Chyknell Curlew) parad med Maesydderwen Scout (Spikey). Vi ser verkligen fram emot den här kullen, särskilt då hennes tidigare avkommor varit framgångsrika i Storbritannien. Om du är intresserad av en valp från den här kullen är du förstås välkommen med en intresseanmälan. Foto till vänster är Meg och till höger Spikey (foto Hasse Sjöblom)


2014-02-01
Pigga Jackie-valpar
Det är så härligt att se valpar börja leka och upptäcka omgivningen på allvar. Nu är de 6 veckor och precis så förtjusande som man någonsin kan tänka sig. En liten film som illustration...Jackievalpar leker

2014-02-01
En underbar film från Finland
Det kom ett e-post-meddelande från Finland och som alltid med härligt innehåll. Nu var det Tiina Karlström som filmat sig och sina hundar - varav två från Meryl och två som är avkommor till dessa. Det visar med all önskvärd tydlighet - cockrar är ena riktiga spjuvrar - hittar på massa bus men som i detta fall, något de inte trodde någon skulle se. Jaktcockerbus i Finland

2014-02-01
Ett fantastiskt foto
Inte nog att mina finska valpköpare är suveräna hunddressörer - nu tar de sig in på fältet foto också. Se fotot av Meryl Black Dove - sällan jag sett något så häftigt!