Spanielnytt ...(2009)
En sida med lite smått och gott från kennel Meryl och från spanielvärlden...

20091231
BIVRÅKENS KENNEL
Nu finns en uppdaterad och nydesignad hemsida för Bivråkens kennel. Valpar väntas jaktspringer efter en intressant kombination. GOTT SLUT önskas alla vänner och bekanta!
20091224
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
En önskan om en riktigt God Jul till alla nära och kära, vänner och bekanta, nya som gamla. Vi kommer bara ta det lugnt, äta gott, läsa goda böcker och kanske en tur ute med hundarna och hoppas att alla andra kan ha det lika gott.
20091206
Krönikan december 2009
Reflektioner från hösten 2009 finns att läsa under rubriken krönikan
20091115
Reportage från SM 2009
Nu finns ett reportage från SM 2009. Eftersom jag inte var närvarande på derbyt blir det bara en återgivning av hörsägen och resultat. Springer Mästerskapet är väl dokumenterat med bilder (av Paul Anderson) medan Cocker Mästerskapet är mer sparsamt beskrivet och utan bilder då jag själv och Paul startade och hade fokus på lite annat än helheten. Reportaget finner du via länken här.

2009115
Ny jaktchampion
Whaupley Ulrica och Torbjörn Augustinsson har nu erhållit den eftertraktade titeln av jaktchampion. Jag är väldigt glad över att Torbjörn hållit i och jobbat för detta. Även om hunden har ett annat kennelprefix än Meryl, är jag i högsta grad ansvarig för kullen då jag skickade över min tik till England för parning. Mamma Nancarrow Cinamon blev kvar och födde sina valpar där eftersom hanhundsägaren Andy Robinson gärna ville ha ett par valpar och då blev kullen registrerad i hans kennelnamn. ETT STORT GRATTIS TILL TORBJÖRN OCH ULLIS!

20091114
Docent-festen
Den 10 november hade jag min docentföreläsning som var det sista steget till den docentgrad som jag nu uppnått. Min älskade Paul och Kajsa hade för att fira detta ordnat en fest, helt utan min kännedom. Själva föreläsningen samlade en tapper skara arbetskamrater samt Paul som dök upp. Efter lite mingel skingrades alla och jag samlade ihop utrustningen och åkte hem. Jag var ärligt talat ganska lättad över att Paul inte dragit ihop släkten att komma till föreläsningen - det skulle ha känts lite pinsamt att stå och föreläsa för dem. Jag tänkte att det skulle bli skönt att komma hem, tända en brasa och bara koppla av.

När jag i novembermörkret närmade avfarten till Hummelslindan möttes jag av marschaller hela vägen in till huset. Gården var fylld med bilar och värmen spred sig inombords. Det blev verkligen en överraskning att i mörkret komma hem till en marschallupplyst gård, huset fyllt av släkt och vänner, mat uppdukat, dryck serverat, blommor och blader, presenter och bara idel kära vänner. Sällan har jag blivit så innerligt varm för den omtanke och kärlek alla visade mig. Kajsa som varit hemma hos oss för att ta hand om våra hundar när vi var nere i Skåne för att delta på SM, hade ägnat helgen åt att laga mat och förbereda festen. Hur hon och Paul lyckats dölja allt för mig är en gåta. Bara att gömma maten måste ha varit en pärs, men kylen i kenneln var uppenbarligen ett bra gömställe. ETT STORT TACK TILL ALLA! Min svägerska Kerstin Kärnekull tog en hel del foton som hon skickat till mig och vill du se mer från festen - gå in på: docentfesten.

20091109
SM-helgen i Skåne
Årets höjdpunkt till ända och det blev en av de bästa mästerskapen vad gäller arrangemang, marker och vilttillgång. Domare alla tre dagar var Mr Jeremy Organ och Mr Chris Thruston Woolnough från Storbritannien.

Utförligare reportage kommer i dagarna. Resultatet i korthet:

Derby 6 november
1. Caper Cailies Windtalker (springer), Oskar Frostegård
2. Pearl (springer), J & C Dahllöf
3. Humla (springer), Hans Iversen
4. Bivråkens Abergele Merch (springer), Monica Lindström

Diplom till:
Glenlaggan Goshawk (springer), Paul Anderson
Gardenrath Gorse (springer) Norman Blankeny
Vagnmakarens Wilma (cocker), Hasse Sjöblom
Smedmästarens Chabo (cocker), A Kardell
Smedmästarens Ciwi (cocker), J & R Sandberg
Elderdale Greed (springer) L Håkansson & J Andersson
Småviltjägarens CTB Grymmen (cocker) Jonas Sandberg
Caper Cailies Wood Storm (springer), Anders Carlsson

Springer Mästerskapet 7 november
1. Edgegrove Hail, J Andersson & L Håkansson
2. Caper Cailies Windtalker, Oskar Frostegård
3. Jaktviljans Bright Dawn, M & B Nilsson
4. Streamsides Kilwell, Ulf Westlund

Diplom till:
Gardenrath Larch, Norman Blakeney
Hattonswood Broc, Norman Blakeney
Brackendale Tab, Olle Johannisson
Tobyhill Quickthorn, Conny Landberg
Edgegrove Hitch, L Håkansson & J Andersson
Fawitos Chiva, Thomas Andersson

Cocker Mästerskapet, 8 november

1. Whaupley Tramp, Anniken Aagaard
2. Vagnmakarens Moa, Monica Lindström
3. Timsgarry Bell, Maria Müllersdorf
4. Stawaskogens Ezzie, Elsebeth Bergqvist

Diplom till:
Saxaphone Woodcook, R & J Sandberg
Småviltjägarens CEB Fluffy, Jonas Sandberg
Smedmästarens Gry, R & J Sandberg
Smedmästarens Ruffsa, Caj Lindblom
Smedmästarens Chabo, Alf Kardell

20091024
Meryl Sweet Kelly på jaktprov
Ett stort GRATTIS till Ulla Ruistola och Nina Menna för deras framgångar på jaktprov med Meryl Sweet Kelly (Tarkku). De lyckades erhålla det åtråvärda första priset i öppen klass och nästan det andra (missade med två poäng). För att få gå in i elitklass krävs två erhållna första pris i öppen klass i Finland. Vi håller tummarna inför nästa start.

20091009
Meryl Dreams vs Reality på utställning
Ett stort grattis till Anneli Sundkvist och hennes Myrten som på Stockholm Cocker klubb´
s utställning den 5 oktober blev placerad först bland 19 öppenklass tikar. Dessutom blev hon sedan 4 Bästa tik efter tre högkvalitativa tikar. Det hela blir inte sämre av att domaren var Kari Haave som inte lägger fingrarna i kors utan premierar bara det hon tycker om. Bra jobbat Anneli och Myrten! (fotot är taget några år tidigare)

20091005
Syskonen Meryl Happy Lad och Meryl Lady Brisk
Syskonen fortsätter framgångarna på jaktproven. I Östergötland debuterade M Happy Lad (Skye) i elitklass och det med äran - ett andra pris. I nybörjarklass fortsätter Björn Wolgast med sin M Lady Brisk (Athena) att skaffa sig erfarenhet från jaktprov. På sin andra start tog de sin andra prisvalör - ett andra pris. Ett stort grattis till båda ekipagen från en mycket nöjd uppfödare. På samma prov startade även Johanna Salomonsson med sin Meryl Spin n Nail. Spika startade också i elitklass och enligt utsago gick hon väldigt fint men i ett medvindssök, stötte Spika en fågel när hon var längst bort från matte och då blev frestelsen för stor för henne och hon gick lite efter lite för mycket (eller ganska mycket...). Men det var en "bra nolla" konstaterar både förare och uppfödare eftersom allt annat gick bra. Provets domare var den norrländske Nils Andersson.

20091005
Meryl Rollercoaster Agilitychampion
Kombinationen mellan Cronbury Cracker och Meryl Jippi, Jiggle and Giggle visar sig vara riktigt bra. I den äldre syskongruppen har M Rollercoaster (Shejpa) med sin matte Fanny Gott lyckats med att bli agilitychampion på endast 5 starter i den meritgivande klassen. Ett stort grattis till det framgångsrika ekipaget!
20090926
Meryl Happy Lad - 1:a i ökl!
M Happy Lad (Skye) startade för första gången i öppen klass på jaktprov och det med besked - ett första pris! Provet gick i Södra avdelningen på Genarp och för den brittiske domaren Andy Platt. Ett stort grattis till Maria och duktiga Skye.
20090915
Meryl Sally Rose - fjärde syrran ut i plurret
Inte heller M Sally Rose ville vara utanför gänget som fixat vatten. Nu är de fyra systrar i kullen efter Priorsmeadow Spurt och undan Whaulpley Astrid som klarat något eller några vattenprov i sin första säsong. Ibland har man tur med valpköpare... Grattis husse Rolf och lilla Sally!
20090913
Meryl Desert Rose - Klubbmästare!
Jojo med sin matte startade på Cocker Spanielklubbens mästerskap och presterade topp och blev därmed klubbens mästare i jakt. Provet genomfördes som ett grundprov, med fältarbete och tre olika apporter och dömdes av Gunnar Petersson. Provet gick bra (uppenbarligen!), fältarbetet genomfördes i god kontakt, apporterna bärgades. Det är med stolthet och glädje som jag utbringar ett stort grattis till det framgångsrika ekipaget som jobbat på så bra tillsammans!
20090913
Meryl Lady Brisk första start på jaktprov
Athena med husse Björn Wolgast har legat på hanen vad gäller jaktprov, men när det väl blev premiär då blev det med topp-resultat. De startade på jaktprov i Kristianstad med Jörgen Sandberg som domare. Enligt utsago skötte sig ekipaget med den äran vilket resultatet även bekräftar: 1:a i nybörjarklass. Erkännes att jag som uppfödare var lite tveksam till premiär på kaninprov för en hund som inte har någon erfarenhet av att jaga kanin - men Björn och Athena ville annat och bevisade att det går alldeles utmärkt om man har en vältränad hund. Ett stort grattis från en mycket glad och stolt uppfödare!
20090831
Meryl Black Rose - tredje syrran ut i plurret
Syster till Scilla (M Wild Rose) och Jojo (M Desert Rose) ville inte vara sämre än syrrorna. Trolla (M Black Rose) startade på vattenprov på den siffermagiska dagen 090909 och visst blev det en bra dag - både enkelt vatten som vattenprovet fixades. Husse, Bosse Öijeberg var nog ganska nöjd med tillställningen - så även uppfödaren. Kolla greppet - här är det en cocker som vet vad hon vill.
20090831
Meryl Wild Rose - tycker också om att bada
Syster till Jojo (M Desert Rose) tycker också om det blöta elementet. I helgen fixade hon också både det enkla vattnet och vattenprovet. Ytterligare en som tagit det första steget till vad som komma skall... (Fotot visar Scilla som varit stand-in-lek-tant till kompisen Dippas valpar - gulligt så det förslår)
20090824
Syskonen Meryl Happy Lad och Meryl Lady Brisk
De yngre kullsyskonen till Twist - Skye och Athena har varit på äventyr tillsammans. Träning i Örebro-trakterna och sedan drog husse Björn Wolgast iväg med Athena och fixade ett enkelt vattenprov med den äran. Nu väntar husse på att få vinterns träning prövad i skarpt läge på jaktprov. Vi håller tummarna!
20090824
Meryl Twister - har funnit sin plats i livet
Härliga rapporter från Östergötland och Twist som leker livets glada dagar. Än så tar hon en välförtjänt vila i hängmattan och än så hänger hon med på duvjakt. Att få en massa fjädrar i munnen var kanske inte en höjdare i premiären, men när hon väl visste vad som gällde apporterades det glatt. Matte Helena Johansson berättar nöjt om Twist som blivit dottern Elins bästa polare. Kanske mamma kan få låna Twist ibland om hon ber snällt
20090824
Meryl Desert Rose - gillar att bada
Valparna från förra årets kull efter Priorsmeadow Spurt och Whaupley Astrid börjar nu visa upp sig. Först ut är "Jojo" med sin ägare Sussie Stier som slog till med att klara både enkelt vatten och vattenprovet i Karlskoga. Stort Grattis - steg ett är taget!

20090824
Travis Face Factor - 4 mån och 12 mån

 

 

 

 

 

 

Visst är det kul med bilder men sällan har jag lyckats fånga en hunds utveckling så bra som i det här fallet. T o m jag ser att Factor vid 12 månaders ålder lyckats behålla de linjer och kvaliteter som han hade vid 4 månader. Kul att se så här i efterhand. Factor debuterade på svensk officiell utställning den 23 augusti och blev placerad 2:a med ck i en stark juniorklass med 8 deltagare. (Vad har hänt - aldrig har det funnits så många hanhundar ute som nu!) Han blev placerad efter den förhållandevis rutinerade och stilige Charbonnel War Paint visad och ägd av Monica Forsander. De fick de båda CK'n som delades ut i klassen. Factor ville mest kolla in brorsan som gick bakom honom och det där med att springa fint och visa upp sig tyckte han var en klart överreklamerad aktivitet. Nej, like lek och skoj är att föredra, särskilt om brodern fanns i närheten. Domare var Christina Daniels som är mest känd för sin uppfödning av springer spaniel under kennel prefixet Mistlys. Vi är jättenöjda och ser fram emot fler utställningar och mer träning...

20090824
Meryl Kick Off - kickade off i säsongsstarten
Finska Joku går från klarhet till klarhet och bevisar att championatet var ingen tillfällighet. Säsongsstart med två tuffa prov i bästa vadarmaner som resulterade i två första pris med högsta poäng någonsin erhållet på prov. På två dagar erhöll de 223 poäng - ingen har tidigare gått över 210 poäng strecket. Vad sägs om prov med ett fältarbete i 3 timmar för en hund! Joku fixade det hela, "trots" att husse Juha förde hunden istället för ordinarie förare Tiina Karlström. Juha tränar inför vad som komma skall - dvs hans lilla nyförvärv, Meryl Black Dove (lilla Muu - foto till höger), kommer ha höga förväntningar på sig framöver. Ja vad säger man? Jo man bugar och bockar och utbringar ett stort GRATTIS!

20090817
Travis Face Factor - börjar bli en stor kille nu...
Tiden går fort och Factor har utvecklats väl med den. Nu är han en riktigt ståtlig kille och kommer att synas mer på utställningar. Fotot är taget när han just fyllt 1 år.

20090805
Pärla - en värmesmart valp

Pärla, en av valparna som blev kvar efter kombinationen Priorsmeadow Spurt och Timsgarry Bell, har tidigt visat sin förtjusning i vatten och framförallt att kunna kyla sig utifrån givna medel. Vattenhinken har fått utgöra avsvalkningsmöjlighet då vi haft varma dagar. Helt sonika har Pärla hoppat ned med så mycket hon kunnat med sin kropp i vattenhinken för att få lite svalka. En balja fick sin plats i valphagen och när det är varmt hoppar Pärla helt sonika ned i baljan och lägger sig. Kompisarna tittar förundrat på och verkar undra hur det egentligen står till med kennelkompisen. När vi åkte ned till badet med alla tre valparna (Pärla, kullbrodern Kino och halvsystern Junkie) var Pärla först i med ett skutt, Kino avvaktade något och Junkie var något mittemellan. Efter 5 minuter klarade alla av att apportera en dummie motsvarande enkelt vatten. Gärna samtidigt hållande dummien tillsammans.

20090803
Provcirkus - Timsgarry Bell och Priorsmeadow Spurt i England

Paul har tagit med sig Sisi och Spurt till England för att utmana ödet med att starta hundarna på kaninprov. Sisi kommer starta på tre olika prov, Spurt på två och är reserv på det tredje där vi hoppas att det blir en strykning eftersom han står som första reserv. Det kan tyckas helt galet att åka till England för att gå på jaktprov, men för att kunna utvecklas måste man utmana både sig själv och hundarna. Och var gör man det bäst om inte i jaktprovens hemförlovade land. Eftersom vi har både hundar och andra djur att ta hand om kunde vi inte åka gemensamt utan Paul fick ta utmaningen denna gång. Nedan följer hans korta berättelse efter att det första provet var avklarat (hämtat från JIS Forum). Resultatet var ju strålande med en placering och ett certifikat. Lång resa, mycket nervositet, annan typ av marker etc. Nu ser vi fram emot vad som komma skall på onsdag och torsdag.

"Första provet avklarat - skönt!!

Spurt hade två bra släpp men vart neddplockad till A- för att han la ned en kanin vid mina fötter. Hade två bra stötar för Edward Martin med två bra apporter A-. Under Frances Brooks hade han ett kort släpp med medvind i brant nedförsbacke grävde fram en kanin bra som apporterades efter en bra linjetagning A-

Sisi gick bra för Frances Brooks men en icke stött kanin sprang framfor nosen på Sisi så jag behövde ta i med alla medel för att få stopp på henne inom 3-4 meter - där trodde jag att jag skulle åka ut.... jag fick fortsätta och Sisi gjorde två bra apporter på"blinda" kaniner. B+. I andra släppet for Edward Martin var allt perfekt. Tva bra kaninstötar och en riktig lång blind apport på en beckasin A.

Nu vilar vi nagon dag for att ta revansch pa onsdag och torsdag"

Startlista 200900801 Gamekeepers National Novice Cocker
01: Waynnson’s Tacey. A. Kirk.' 4:th
02: Broomfield Adrianna. J.E.Wilson.
03: Priorsmeadow Spurt. Paul Anderson 3:rd
04 Kingcott Cedaar R Hendry
05: Chyknell Pence. Joe Shotton. CoM
06 Kingcott Midget T Slack
07 Cheweky Twiggy Simon Tyers DNC Vann The Spanil Clubs Novice (startade ej)
08 Clancarry Colleen Ray Plunkett 2:nd
09: Parkbreck McGinger Thomas. Linda Hudson.DNC (startade ej)
10: Episcopi Mocha. A.S. Jones.
11: Churchview Toby of Lowforge. Andrew Whelan.
12 Timsgarry Bell. A. Robinson. CoM
13 Sunstar Hot Totty W Harrison DNC (startade ej)
14 Millsburg Heather of Roanlodge. Chris Wadsworth.
15 KIltonbeck Katabatic P Mathews Winner
16: Prior Meadow Santino. Darren Skidmore. CoM

20090705
Norsk viltspårchampion - Meryl Dreams vs Reality
Nu har de gjort det igen! Anneli Sundkvist har med sin Myrten lagt till ytterligare en titel hundens stamtavla, nämligen Norsk Viltspårschampion utöver det svenska. Ett stort grattis till er båda som i varmt väder och i besvärliga förhållanden lyckades med bedriften att reda ut ett svårt spår och som ledde till ett första pris.

20090705
Ljuvliga bilder av valparna
Rapporter kommer in från valparnas liv i deras nya hem. Allt verkar gå bra och valparna är som de ska vara; glada, livliga, kontaktsökande och sociala. En del använder sina tänder flitigt i kontakten - lugn, det kommer att ge sig - andra använder hela sin kropp för att få närkontakt. Bilden visar ett ögonblick av riktig harmoni mellan Lycka (Meryl Black Sparrow) och Lena Edin som lyckats lägga beslag på valpen från dennes ägare Cecilia Malmström i Luleå. Lycka ser inte ut att klaga heller...
20090611
Nu börjar valparna åka ...
Tiden går fort och valparna har börjat lämna kenneln för att etablera sig i sina hem. Två har åkt till Finland, en till Örebro och den fjärde hamnar i norra Sverige (Luleå). Således är den sista tikvalpen såld. Två av valparna blir kvar och sällan har jag varit så förväntansfull som att följa just den här kullen. Spännande!

20090524
Sisi-valpar på bild
Nu finns lite bilder av Timsgarry Bell's valpar i åldern 6,5 - 7,5 veckors ålder på valpsidorna. Till vänster ett foto av Meryl Black Pearl (Pärla) som ska bli kvar hos oss tillsammans med brodern Meryl Blackbird.

Vi har fått ett återbud på en tikvalp - Meryl Black Sparrow. Hon har ett lindrigt underbett som inte påverkar hennes välmående på något sätt och som dessutom kan växa bort.

20090524
Avslut på vårträningarna
Den 23 maj hade vi avslut på vårens träningstillfällen. Tyvärr krockade det med en träningshelg som Monika Lindström hade utanför Stockholm, dit flera av mina valpköpare var deltagare på. Nåväl, anledningen till att vi ändrade datum var att Tiina Karlström kom från Finland för att hämta sin nya valp och ville så gärna att vi skulle ha en träning. Vi var ett tiotal personer som deltog och det var riktigt roligt att se hur de unga springrarna har utvecklats från bångstyriga tonåringar till riktigt sansade och medgörliga dito. Från kullen två år tillbaka kom Maria Trogen med sin liver roan hane Meryl Happy Lad (Skye) och gjorde sin uppfödare mycket nöjd. Maria och Skye har verkligen jobbat på bra och här finns det något att se upp med på jaktproven framöver. Kraftfullt, sansat och målmedvetet är Skyes kännetecken - Maria får bara se upp så att hon inte glömmer bort att det faktiskt är en cocker hon har - dvs en som kan göra både dittan och dattan. Snacka om att linda sin matte kring lillfingret!
20090524
Factor på utställning
Då har Factor debuterat på utställning och allt gick över förväntan. Vi åkte den 17 maj till Uppsala Cocker klubbs utställning i Vendel och för säkerhets skull var mormor Mina (Travis Wake Up and Dream) med som support. Factor, som alla våra hundar, är inte bortskämda med att få åka in till stan och bli socialiserade, men vid två tillfällen hade jag varit ute med honom för att se något annat än vad hemmet Hummelslindan kan erbjuda. Factor tog det hela med ro, Mina tyckte det var toppen att få komma på utställning igen - även om hon inte ställdes ut. Geir Aronsson från Norge dömde och gav följande kritik: "9 mån hane av utmärkt typ. Bra huvud och uttryck. Utm hals och överlinje. Kort kompakt kropp. Utm förbröst. Välvinklad skuldra. Utm vinklad bak. rör sig med "drive" och stil". Han vann sedan sin klass med hp med en mycket nöjd delägare i andra änden av kopplet.
20090502
Ändrade träningstider
Den 10 maj utgår och vi träffas istället den 23 maj och har det som vårens avslutning på träffarna. Vi börjar som vanligt klockan 13 och efter träningen kan de som vill stanna för samkväm, att grilla (om vädret tillåter), och andra trevligheter. Diskussioner om vad vi åstadkommit under våren, vad som komma skall och hur fortsättningen blir, hinner säkert avhandlas och inte minst om höstens jakter och jaktprov, träning etc etc. Förhoppningsvis blir det andra diskussioner också. När vi haft liknande tillställningar har det alltid varit väldigt trevligt. Välkomna!
20090426
Kennelträning i sommarvärme!
Återigen samlades en tapper och entusiastisk skara med valpköpare och dessutom en intresserad retrieverägare. Sagda gäst kunde senare visa hur en retriever kan "spika" en apport. Trevligt. I en ljuvlig försommarvärme lämnade vi bollen till deltagarna om vilka övningar vi skulle ägna eftermiddagen åt. Var och en fick själv sätta ord på vad de ville sätta fokus på och så tränade vi allt från inkallning, vilket kan göras nog så avancerat, till att göra gruppövningar med apportering. En del av unghundarna blev lite väl heta av den senare övningen - mognaden har inte kommit så långt ännu hos några av de unga hundarna, andra visade upp lysande förmågor. Det är en fröjd att se hur retrieverfolk kan överföra avancerade apporteringsövningar till spaniels. Fortfarande går jag kliar mig i huvudet och undrar storögt - hur gör de? Precis som vid tidigare träningstillfällen, kom en välbehövlig fikapaus (med "Sigtuna-kaka" som var delikat!) kombinerat med diskussion. (Tack så mycket - vi är för dåliga på det där med fikabröd.) Dagen avslutades med lite valp-mys där de fyra veckor gamla cockervalparna fick visa sina förmågor och charmade naturligtvis den ena efter den andra. En hel hoper med vuxna människor satt på stenlagd uteplats och pussade ohämmat på de små. Avundsjukt stod en rad med vuxna hundar utanför staketet och tyckte att livet var orättvist. Särskilt wachtelhunden Bruno som försöker få kontakt med valparna på alla sätt. Att huvudet är lite för stort för staketprofilen är ett bekymmer tycks han tänka men det går att klämma in en del av nosen. Mamma Sisi passade på i lönndom att hoppa upp på köksbordet och stjäla den sista biten av kakan, men blev upptäckt och till hennes stora besvikelse blev hon av med bytet. Till saken hör att Sisi redan på morgonen börjat sin (o-)vana med att bevista köksbordet under täckmanteln att hon faktiskt har valpar. Saken avslöjades då Sisi morrade åt valparna när de girigt slickade på stulen, uppäten och uppkräkt kanelbulle. Inte så trevligt kanske men ack så grundmurat naturligt.
20090426
Jaktspringervalpen är såld
Efter Bivråkens Van the Man och undan Bivråkens China Girl.
20090426
Jaktcockervalp till salu
Pga av familjeskäl har en av valpköparna till en jaktcockervalp varit tvungen att ge återbud varför det nu finns en valp till salu. Valparna är födda den 28 mars och är efter Priorsmeadow Spurt och undan Timsgarry Bell (Sisi). Både Spurt och Sisi är från de mest framgånsrika linjerna i Storbritannien och är själva mycket arbetsvilliga och lättlärda. Spurt fick sin första kull förra året (efter Whaupley Astrid) och det vi kunnat se från den kullen verkar han dels lämna sin intensitet i arbetet, dels sitt fina utseende. Sisi är en talang utöver det vanliga och vi är mycket förväntansfulla på hur hon nedärver det. Läs mer om stamtavla, valparna och annat på valpsidan och längre ned på den här sidan. Fotot visar en av hanhundarna på sin livs första utevistelse.
20090413
Kennelträning i vårvärme
Härligt att få träna i vårvärme och idag lockades återigen ett tiotal till träningen. Värmen tar ganska mycket på hundarna men också på deras ägare. Denna annandag påsk fick alla ekipage visa upp sina färdigheter i fältarbete. Viktigt att stötta hundarna, gärna genom att visa med händerna i gräset och på så sätt öka intresset för vad marken kan erbjuda. Lite sordi la sig över övningarna när värmländska Kerstin skulle visa sin unga springerhane Elliot var han skulle söka och höll på att sätta handen på en huggorm som låg i gräset och var ganska så seg. Trots att vi alla samlades kring den arme ormen drog den sig inte undan, vilket tyder på att värmen ändå inte var tillräckligt stark för att kunna få alla funktioner i full form nu. Vi tog en omväg och förhoppningsvis hittar ormen bättre ställen att vara på. Återigen glädjande att se unga hundar med talang. Vid det här tillfället kom även den numera östgötska Twist med sin ägare Helena. Trevligt - Twist fann sig bra på den gamla hemmaplanen, men visade att hon hade bytt ägare och såg väldigt nöjd ut.Lika viktigt som det är att träna med hundarna är det att diskutera varför vi gör det vi gör. Alla har någon fråga eller tanke som väcker diskussion och tankar - viktigt att reflektera och fundera över olika vägar att gå tillväga.
20090413
Jaktspringervalp till salu
Det finns en hanvalp kvar till salu i kullen efter Bivråkens Van the Man och undan Bivråkens China Girl. För mer info kontakta Paul Anderson, 0152.200 93 eller 0737-28 66 86.
20090410
Delägare
Jag söker efter en delägare till en vuxen cockertik, välmeriterad och god jakthund. Rosie är en mycket kärleksfull tik som skulle behöva få mer uppmärksamhet, mer jakttid (gärna busjakt) och allt som det innebär att få bo i en familj. Ring för mer info 0152-20093, 0708- 200 930.

20090410
Valparna
Alla valpar mår finfint. Springervalparna har nu blivit så stora att de flyttat ut i kenneln och har jättekul i det stora utrymmet både i boxen och ute i rastgården. En nyupptäckt favoritsysselsättning är att springa och göra bus i kenneln när vi är där för att göra de vardagliga göromålen. Att dra ut det hopsopade skräpet, kissa på nyskurat, dra ut tidningar och bita matte i hälsenan är särskilda favoriter. Särskilt på morgonen när det ändå är full kaos med glada och hungriga hundar. De vuxna hundarna hanterar valparna lite olika - en del vill in till dem så fort de kan för att leka med dem (wachtelhunden Bruno står först i kön), andra vill in för att äta upp deras mat, några tycker att de är pest och kolera och försvinner från deras närhet så fort de kan. Ja, det är precis som det är i livet - vi är alla olika.

Cockervalparna har utvecklats väl och har öppnat ögonen lite. Sover och äter mest men har börjat att balansera lite på benen.

20090410
Kennelträning fortsätter
Kennelträningen fortsätter med många glada entusiaster. Basic-träning med fotgående, sitt kvar etc men också stadgeövningar på olika sätt. De hundar som kändes mogna för uppgiften fick gå i kaninhägnet - i koppel! - och lära sig att när en kanin kommer skuttande, ja då ska man sitta. En del skötte det alldeles utmärkt, andra var inte helt övertygade om hur det hela skulle skötas. Roligt att se fyra av förra årets valpar från Rosie's kull (Whaupley Astrid) - alla jättefina och de flesta i mycket god fas i träningen. Det roligaste för mig som uppfödare är ändå att få utvärdera vad det blev från de olika kullarna. Denna gång är jag supernöjd - ett stort tack till Bosse, Sussie och Yvonne som gjort ett jättebra arbete så här långt. Träningen fortsätter i påskhelgen.

20090328
Timsgarry Bell har fått valpar
Sisi har fått sina valpar. Punktligt började hon sitt förlossningsarbete den 26 för att föda kvällen den 27 och natten den 28 mars. Allting gick jättebra även om Sisi bitvis hade det besvärligt. Till slut hade det kommit sex valpar, alla svarta och fördelningen blev 3 hanar och 3tikar. Alla verkar ha fått Sisi´s lilla "gräddhaka", dvs lite, lite vitt ytterst på hakan. Två dagar gamla sover de tryggt och Sisi är lugnet själv och sköter valparna exemplariskt. Två av valparna blir kvar på kenneln (en hane och en tik) och fördelningen blir i övrigt: en hane och en tik till Finland, en tik till Strängnäs och en hane till Örebro.

20090322
Kennelträning 20090322

Den 22 mars var det andra tillfället jakthundarna samlades för jaktträning och då kom ett helt gäng - många unghundar som befinner sig på olika stadier men också hundar med några år på nacken. Alla hade olika behov som vi försökte identifiera. Totalt var vi 16 stycken och till att börja med var det perfekt träningsväder för att sedan övergå i snö och kyla. De mest otränade hundarna fick börja med att fortsätta sina grundläggande lydnadsövningar med fotgående, sitt,

stanna kvar etc.

Sedan gick vi igenom de mer tränade och det är en fröjd för en uppfödare att få se vilken potential som en del hundar har med sina ägare.På fotot ovan är det Dennis med sin hund Kaliber (e: Bivråkens Human Nature; u: Bivråkens China Girl). En riktig favorit som nog kan bli något extra. Nivån på hur långt man hade kommit i träningen var som sagt väldigt olika mellan de olika ekipagen. De som inte hade kommit så långt, blev inspirerade av att se kullsyskon eller andra unghundar som kommit längre. De som kommit längre fick råd och stöd för att fortsätta sitt utmärkta träningsarbete. Vi kommer fortsätta träningen med utgångspunkt att alla har något att tillföra och att diskussioner ger mer än monologer. Till höger är det Trolla (e: Priorsmeadow Spurt; u: Whaupley Astrid) som poserar. Nästa träff är söndagen den 5 april.

 

20090314
Bivråken China Girl's valpar
Valparna är nu drygt 14 dagar gamla och maken till tjockisar får man leta efter. Amy börjar få trångt i lådan eftersom valparna breder ut sig mer och mer och med stort välbehag. De "går" omkring och upptäcker världen för var dag som går, men mest sover och äter de. Till slut blev det 6 hanar, 3 svart/vita och 3 brun/vita.
20090314
Timsgarry Bell dräktig
Nu är det 7 veckor in på Sisi's dräktighet och jag är till 99.9 % säker på att hon är dräktig. Hon mår jättefint och det märks inte det minsta på henne att hon börjar bli ordentligt rund om magen. Spännande!
20090312
Byte av datum
Vi kör igång med träningsdagarna den 15 mars (INTE den 14:e). Meddela om du kommer! Välkomna.
20090228
Bivråkens China Girl har fått valpar
Amy har nu fått sina valpar. Det blev sex hanar och en tik. Det blev tre svart/vita och fyra brun/vita. Den stolta fadern är Bivråkens Van the Man med intressant stamtavla från Irland. Alla mår finfint och precis som förra gången Amy hade sina valpar är hon den exemplariska mamman. Om du är intresserad av denna kull är du välkommen att ringa Paul Anderson, 0737-28 66 86 eller 0152-200 93.
20090213
Kennelträffar med spanieljaktträning
Nu kör vi igång med spanieljaktträning för hundar födda med kennelprefix Meryl eller Bivråken. Vi börjar med att köra på helger med start kl 13.00 på följande datum: 14 mars, 22 mars, 5 april, 13 april, 26 april,10 maj. Anmäl i förväg om du tänker komma. Hjärtligt välkomna till inspirerande och utvecklande träningsdagar!
20090211
Spurt har blivit pappa
Priorsmeadow Spurt har fått årets första kull. Den duktiga mamman är Whaupley Ulrica och ägare är Torbjörn Augustinsson. Det blev 6 valpar, 3 hanar och 3 tikar, alla svarta. Detta är en motsvarande kull till den jag hade förra året efter systern till Ulrica - Whaupley Astrid (Rosie). De valparna är nu nio månader och ägarna verkar mycket nöjda med dem. Valparna har varit livliga, busiga och lättlärda hundar. Är du intresserad - tveka inte att kontakta Torbjörn 0152-303 09, 073-0697633, e-post tobbe@ahtibs.net

20090131
Inget är som en värmande brasa
Att vinterna har sina fördelar kan ibland vara svårt att se. Dock finns det en riktigt mysfaktor och det är våra kaminer. Det finns få saker som Mina (Travis Wake Up and Dream) njuter mer av än värme. Att vi satte in två eldstäder i huset uppskattades högeligen, inte bara av oss människor, utan t o m kanske mer av Mina. I normala fall lever hon efter devisen "att där matte är, där är också jag" MEN om brasan är igång då har det blivit lite tveksamheter. Visserligen har matte hittills haft större dragningskraft, men sannolikt är det bara en tidsfråga innan sakernas tillstånd förändras. Mina älskar värme i så hög grad att man ibland tror att hon ska bli överhettad. Hon blir varm som en kamin själv och uppenbart är det ett tillstånd som hon föredrar. Skönt att det finns så basala glädjeämnen som lyser upp i vintermörkret.

20090129
Priorsmeadow Spurt ögonlyst
Spurt ögonlystes idag i Arboga, vet Erik Kjellgren, utan anmärkning.

20090125
Bivråkens China Girl parad
Min springer Bivråkens China Girl (Amy) parades med Bivråkens Van the Man den 30 december och valparna väntas i början av mars. Detta blir Amy's andra kull och erfarenheterna från hennes första är enbart goda. Amy är en mycket behaglig springertik, har stor jaktkapacitet och meriterad med två första pris i elitklass. Hon är höftledsröntgad A. Är du intresserad, kontakta Paul Anderson, 0737-286686.

20090124
Timsgarry Bell parad
Timsgarry Bell (Sisi) är nu parad med Priorsmeadow Spurt. Om allt går bra förväntas valpar i slutet av mars med leverans i maj/juni. Hör gärna av dig om du är intresserad - både ni som är nya som ni som tidigare anmält ert intresse - så att jag får en aktuell lista. Mer info på valpsidorna.
20090117
Brittiska cockermästerskapen
Hemkommen efter två fantastiska dagar 14-15 januari på Shadwell Estate, Thetford. Första dagen var helt out-standing med så bra hundar (27 st), strålande marker (se bild) med huvudsakligen nedvissnade ormbunkar och där publiken såg nästan allt, perfekt tillgång på vilt, vackert väder (dag 1) och trevligt sällskap. Till min förvåning fastnade jag för små små cockertikar som trots sin lilla storlek imponerade stort. Tyvärr föll den jag mest hoppades på ut i absolut sista sekunden, Wernffrwd Mai. Men så är det på spanielprov - inget kan tas för givet. Vinnare blev en ny förmåga, den lilla svarta tiken Randalyn Black Jazz, ägd av Mrs J Tudor, förd av Mr N Gregory och uppfödd av Mrs L Randall (tillika jaktprovssekreterare i klubben). Det roliga är att R Black Jazz är efter Ch Timsgarry Simpson som i sin tur är halvbror till min Timsgarry Bell. För övrigt startade ytterligare en kullbror till R Black Jazz. Ch Timsgarry Simpson som startade själv, var en av två dominerande hanar med avkommor i startfältet. Simpson hade tre avkommor och den andra avelshanen var Maesydderwen Scimitar som hade sex avkommor (inkl Simpson). Det känns väldigt bra att Timsgarry Bell kommer att paras med Priorsmeadow Spurt som är efter Maesydderwen Scimitar. De valparna kommer jag verkligen se fram emot. På gundogs.nu finns mer om mästerskapet och många bilder.
20090108
Krönikan uppdaterad
Nu finns lite tankar från november-december månad nedtecknade
20090103
Priorsmeadow Spurt har meriterat sig i England
Vill man utmana sig själv och sin förmåga ska man förstås åka till England och starta på jaktprov. Paul har tidigare varit över och prövat sin lycka (med framgång med bl a med Swallowlaw Dove) men nu så ville han dit igen. Dagen efter att hundarna blivit klara med sina vaccinationer tog han vägen över Frankrike till England och har startat på prov med Priorsmeadow Spurt och Timsgarry Bell. Spurt försvarade sin position med heder och blev tredjeplacerad. Sisi hade en väldigt bra första omgång men pallade inte trycket i det andra släppet. Hennes intensiva gräsätande och lojhet skvallrade om att hon inte var riktigt i form. Dagen efter var det dock väldigt full fart igen. Provet hölls i Wales, mycket björnbär som är nytt för våra hundar och med idel storfräsare i startlistan. Spurt ska starta på måndag (5/1) igen så då håller vi tummarna!
20090103
Factor har fått en egen sida
Än så länge inte så mycket att säga om den lilla gossen men rätt ska vara rätt..