Spanielnytt ...(2008)
En sida med lite smått och gott från kennel Meryl och från spanielvärlden...

20081228
Twist har fått en ny kompis
Meryl Twister har i Norrköping hos Helena och Jens Johansson fått en ny kompis - en Spinone (!) vid namn Speja. Twist har aldrig sett något liknande och denförsta taktiken var att ignorera den stor gula hunden, trots lockande lekinviter. Sedan har Twist mer och mer insett att det fanns fördelar med en stor och mjuk kompis, både som lek- och sovkamrat.

20081224
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Med en förhoppning om att alla vänner och bekanta ska få en riktigt god jul och ett gott nytt år! Själva smider vi nya planer och ser fram emot det nya året efter sköna dagar med pussel, god mat/dryck och trevlig samvaro.

20081215
Priorsmeadow Spurt - spurtar!
Heja Spurt - nu har lilla Spurt visat framtassarna. Claestorp-provet i elitklass blev en fullträff för Spurt och Paul - 1:a samt provvinst. Domare på provet var Rod Chappel - en engelsman som var i Sverige för första gången. Sex elithundar och sex öppenklass hundar till start.

Min springer - Bivråkens China Girl - började strålande med att spika en apport som man fällt för en annan hund. Inom två minuter hade hon stött en tupp som hon inte markerade. Missade apporten och provet var slut. Synd för hon har verkligen gått kanon i höst.

20081206
Myrten vs Anneli
Att cockrar i viss utsträckning är envetna, envisa och egensinniga har nog alla cockerägare upplevt någon gång. I sådana
fall gäller det att ha en ägare som är ett snäpp mer enveten, envis och egensinnig. Ett praktexempel på detta förhållande har vi i Meryl Dreams vs Reality och hennes ägare Anneli Sundkvist. Med beundransvärd uthållighet, envishet och förmåga att hitta lösningar har Anneli lotsat Myrten och sig själv genom några av de snårigheter som finns för att komma underfund med spanieljaktens tjusning, men också lösningen till alla svårigheter som kan uppstå. Myrten har väl inte alltid varit helt övertygad om Annelis alla påfund, men med list och uppfinningsrikedom har det hela utvecklat sig åt rätt håll. Att det lönar sig att vara envis visade resultatet från Cockerklubbens KM i Jakt där Myrten och Anneli lyckades med uppdraget så bra att de blev placerade på en andra plats. Inte det största startfältet - MEN - det är inte det som är poängen. Det viktiga var att Myrten apporterade alla apporter och jobbade sig igenom provet på ett hedersamt sätt. ETT STORT GRATTIS! (fotot är från en kurs vi hade för några år sedan)
20081206
Meryl Lady Brisk debuterade med bravur
Björn Wolgast och hans unga "Athena" valde att debutera på JIS Hubertusjakt den 29 november och gjorde det med äran. Av tolv startande var Björn och Athena en av sju som lyckades genomföra provet utan diskvalificerande fel. Trots att Björn och Athena haft så lite stöd i dressyrarbetet har de målmedvetet, sakta men säkert, påbörjat sin spanieljaktbana och hur det kommer fortsätta är åtminstone uppfödaren mycket nyfiken på. ETT STORT GRATTIS!

20081204
Och så här ser han ut lilla Factor...

Factor har nu anpassat sig väl till sin nya flock. Hans STORA idol i livet är vår wachtelhund Bruno som med stoisk behärskning och lugn tar sig an sitt nya "fan". Alla hundar är snälla, men Factor går ingenstans om inte Bruno är där. Inte ens de unga springrarna kan förmå honom till gängbildning. Det första han gör på morgonen är att rusa ur boxen och fram till Bruno och ge honom en riktigt stor puss. Sedan väntar han ivrigt tills den stora har ätit upp och det skulle aldrig falla Factor in att gå ut innan Bruno kommer. Factors devis verkar vara "Inte utan min Bruno". När de är ute så finner man Factor där Bruno är - hela tiden. Det är med beundran jag ser hur tålmodigt Bruno hanterar situationen. Det är något visst med dessa hanhundar som tar sig an valpar och ungdomar. En uppgift som varje kennel prisar och har nytta av. Factor samägs med uppfödaren Kari Haave.

20081127
Välkommen till kennel Meryl
- "Factor"
Efter lång tids funderingar och sökande har jag äntligen funnit något som jag tror kan komma att passa mig - en ny förmåga bland utställningscockrarna. Det ska bli väldigt roligt att få följa den lilla som för närvarande går under arbetsnamnet "Factor". Det officiella namnet är Travis Face Factor och är barnbarn till Mina (Travis Wake Up and Dream).

Personliga reflektioner om Mästerskapshelgen 2008
20081025
Spika spikade IGEN!
Igen - tycks bli ett vanligt ord den här hösten. Meryl Spin 'n Nail debuterade i elitklass och gjorde det igen - fick ett första pris! Vad säger man - ekipaget startar på sitt tredje spanieljaktprov någonsin och får ett första pris i elitklass. Fantastiskt. Provet gick på Tjörn, med fina spanielmarker enligt utsago, och även denna gång dömde Magnus Tenfält paret Johanna och Spika. De prövades i 45 min effektiv tid, hade 3 fasaner i luften och 2 dirigeringar. Spika var enligt Johanna riktigt på hugget så det blev ett livfullt och produktivt arbete som uppenbart föll domaren i smaken. Från provkritiken kan läsas: "Sammanfattande kritik: En härlig jakthund, vars fart, energi och jaktglädje
imponerar stort!
" Ett stort grattis till Johanna och Spika!

20081021
Meryl Kick-Off - IGEN!
På det finska spanielmästerskapet visade "Joku" framfötterna igen. Totalt en andraplacering samt ett första pris i ekl belönades bedriften med. För första gången fördes Joku av husse. Ingen dålig debut precis - återigen - man får buga och bocka.

Inte nog med det. Whaupley Anikken's (syster till W Ulrica, W Astrid och W Simon of Meryl) avkomma vann det finska unghundsderbyt. Ett stort grattis till uppfödarna och ägarna av Ladysplit´s Dinodas som numera kan benämna sig som Derbyvinnare.

20081020
Återigen har Whaupley Simon of Meryl's son visat framfötterna. Snabbt marscherat på Luleåprovet med 1:a i nkl på lördagen och 1:a i ökl på söndagen. Den provduktiga sonen heter X-Paws Xplosive och ägare och uppfödare är Helena Johansson. Grattis till er båda!
20081019
Jaktprov 2008
Nu finns en sida om jaktprov jag bevistat under 2008. Vi börjar med Hässelbyholm, elitklass. Förstås!
20081018
Krönikan uppdaterad
Nu finns lite tankar från september-oktober månad nedtecknade
20081011
Timsgarry Bell = Jaktchampion!
Årets upplaga av SSRK Östra's jaktprov på Hässelbyholm blev en riktig fullträff för kennel Meryl. Timsgarry Bell ("Sisi") blev provbäst med ett första pris med hederspris i elitklass. Detta var hennes femte start på jaktprov och det har sammantaget resulterat i ett jaktchampionat (1 ökl, 1x3 ekl, 2x1 ekl, 1x1hp ekl). Jag kan inte säga hur glad jag är över denna lilla cocker med så mycket stil, mod och kraft. Provet genomfördes med tvådomarsystem med engelske Andy Robinson och den svenska Willy Gustafsson som domare. Kritiken innehöll inte många ord men vilka ord det var! "Excellent, A+, Superb eyecatching bitch." Fotot till vänster är från 2007 års SM då Sisi ivrigt väntade på att få sätta igång med att jaga! Provet på Hässelbyholm hölls i god spanielmark (som vanligt) denna gång med precis lagom med fåglar - några gånger kanske lite för många, men aldrig något som var övermäktigt för elithundarna. Fjorton elithundar, från norr till söder, kom till start och det var en hård rensning bland hundarna. De flesta jagade bra men brast i apporteringsarbetet där förarna fick kämpa riktigt hårt med dirigeringar.
20081011
Priorsmeadow Spurt - 1 ökl
Vår vackraste jaktcocker - Priorsmeadow Spurt - satte allt på plats denna helg med att få den åtråvärda ettan i öppen klass. Han har haft en del otur på sina starter i ökl men nu gick allt enligt planerna och äntligen fick han beviset att han platsar i elitklass - och det med rätta. En härlig hund, superärlig med kraftfullt sök. Här skulle man kunna utbrista (utan några andra jämförelser) ÄNTLIGEN!

 

20081011
Whaupley Ulrica - 1 HP elitklass
Inte nog med att Timsgarry Bell blev provbäst på Hässelbyholmsprovet - Whaupley Ulrica med sin duktiga förare Torbjörn Augustinsson ville också vara med i kraftmätningen. "Ullis" och Torbjörn fick 1 HP i elitklass och blev placerade på en andra plats i konkurrensen på provet. Nu saknas bara den sista "spiken" innan även Ullis kan sätta Svensk Jaktchampion framför sitt namn. Det lär inte dröja... och det förpliktar för den svenska inofficiella uppfödaren!

20081008
Meryl Spin 'n Nail - Spikade med HP!
"Spika" har startat för andra gången på ett jaktprov och det med den största framgång. Hennes debut i öppen klass resulterade i ett första pris med HP. Ett resultat som få kan stoltsera med. Provet avhölls i Medevi och dömdes av Magnus Tenfält. Enligt kritiken var förhållandena ganska tuffa men det tycktes Spika med sin duktiga förare Johanna Salomonsson klara med bravur. Spika som är otroligt lik sin far, verkar dock ta det hela med ro, åtminstone av fotot att döma.Extra glädjande är att Spika är en äldre helsyster till Happy Lad som tidigare debuterade så fint med två ettor i följd i nybörjarklass. Det verkar som det blivit två lyckade kullar. Ett stort grattis till Spika och Johanna!

20081008
Goda nyheter norrifrån. Whaupley Simon of Meryl kan idag stoltsera med att vara pappa till en son som jaktprovsdebuterade i nkl med ett förstapris som resultat. Den provduktiga sonen heter Xplosive och ägare och uppfödare är Helena Johansson.

20080928
Happy Lad - igen!
Knappt hinner jag skryta med "Skye's" debut på jaktprov innan han och hans ägare Maria Trogen slår till igen. Återigen ett första pris i nkl. Provet gick i Skåne med mycket bra mark och fin vilttillgång. "Inside-information" skvallrade dessutom om att Skye utsatts för en del frestelser. Mycket vilt som han visade att han kunde hantera utmärkt. Skye verkar ha fått en hög grad av sans och "bussighet" som närmast måste komma från hans mor och högt underskattade morfar. Med risk för att det blir tjatigt men det gör inget i dessa lägen: ett JÄTTEGRATTIS till både hund och förare från en mycket glad uppfödare.
(Fotot är från vintern -07, Maria Trogen)

20080927
Jaktprovsdebut - med den äran!
Meryl Happy Lad och hans ägare Maria Trogen debuterade på jaktprov den 20 september och det med den äran:

1:a i nkl

Ett STORT grattis från en stolt uppfödare.

Fotot är från vattenprovet i somras som han klarade med glans - båda varianterna (enkelt vatten samt vattenprov) vid samma tillfälle.Äldre systern Meryl Twister har ännu inte startat på prov men väl på vattenprov och även det gick fint med båda varianterna.

20080927
Lycka är .... att få ha glada valpköpare
Få saker glädjer en uppfödare som att ha valpköpare som uttrycker sin glädje över sina telingar. Från kullen mellan Priorsmeadow Spurt och Whaupley Astrid har bilder kommit in och noteringar om hur det går i utvecklingen. Jag misstänkte att föräldraparet skulle ge fina valpar utseendemässigt och även om man inte kan dra några slutsatser i övrigt så stämde det rätt bra med hur de ser ut - än så länge. En av tikarna, "Trolla", har en imponerande kille i sin flock - en berner sennen. Jag tror inte det är så många som muckar gräl där. Trolla verkar trivas fint i blåbärskogen också och "will to please" kan tolkas i hur kullsystern "Scilla" lyckats bli fotograferad. Scilla är för övrigt den förstfödda i kullen, den värsta busan i hela gänget och det tycks hon fortsätta med - buset alltså. Kanske att fotot bara är en ren förförelseakt för att blidka matte en stund!

20080831
Jaktchampion Meryl Kick-Off
Fantastiska nyheter från Finland- Tiina Karlström med Meryl Kick-Off har blivit JAKTCHAMPION. Den sista ettan i elitklass (115 p) blev dessutom provbäst. Efter mycket arbete och slit har Tiina med sin finska sisu gett oss den stora förmånen att räkna in ytterligare en jaktchampion till kennel Meryl's uppfödning.

Dessutom är "Joku" viltspårchampion och har också startat på lydnadsprov i elitklass. Tiina beskriver om lydnadsprovsstarter i en av sina rapporter: "Vi har fortfarande svårigheter med farten som är alldeles för stor i den här klassen. Till exempel i vittringsprov och apportering tyckte en domare att Joku är Finlands snabbaste hund. I apportering med dirigering tycker Joku att han kan väldigt bra hämta de alla tre apportbockar - inte bara den ena. Men alla tycker att det är så trevligt att se en annan hund än border collie i den här klassen och framför allt en som är så glad och arbetsvillig. Men nu satsar vi på jaktträning..." Trots "problematiken" med farten har de fått ett 3:e pris i elitklass.

Ytterligare en jaktchampion (dubbelchampion!) är en stor merit för kennel Meryl och utan så hängivna valpköpare skulle det aldrig gå. Ett stort GRATTIS och TACK till Tiina och "Joku". Bilden är från förra årets sista begivenheter på de finska jaktmarkerna.

20080812
Krönikan uppdaterad
Nu finns lite tankar från juli-augusti månad nedtecknade
20080728
Nu har alla valpar flyttat ... nästan
Alla valpar har nu flyttat utom "Trolla" som åker om några dagar. Meryl Slide Away ska utbildas till servicehund hos sin unga matte. Det skall bli spännande att följa hans utbildning och utveckling.
200800717
Valpbilder 8 veckor
Lite bilder på valparna nu när de blivit 8 veckor. Se mer på valpsidan
20080711
E-post adressen Telia
Min e-post adress är nu BARA maria.mullersdorf@meryl.se. Den tidigare telia-adressen fungerar inte längre. Om ni inte får svar på e-posten så kan det bero på att ni e-postat på telia-operatören.
20080707
Krönikan uppdaterad
Nu finns lite tankar från juni månad nedtecknade
20080707
Blixt och dunder
Naturen har oanade krafter och mycket riktigt blev vi utan både telefoni och internet i över en vecka. Halva bygden drabbades och modemen gick åt som smör i affärerna. På sätt vis har det varit rätt skönt att vara utan internetkontakt och bara ägna sig åt annat. Men nu ska allt fungera igen.
200806015
Valp till salu och foton av dem
Pga återbud finns en jaktcockervalp till salu. Nu är de också fotograferade. Se mer på valpsidan

200806010
Jaktträning
Nu sätter vi igång med jaktträning - varje måndag 18.00, c:a 2 timmar. För mer info och anmälan - se JIS-forum.

20080604
Krönikan uppdaterad
Nu finns lite tankar från maj månad nedtecknade

20080530
Ch Meryl Back to Basic

har oväntat (trots sin ålder) gått bort den 29 maj.
Soya blev nästan 14 år och var för sin ålder pigg. Stundtals lite stapplig, närmast döv och sov länge och mycket djupt, men det må vara förlåtet i den aktivningsvärda åldern. Inom loppet av några timmar blev hon närmast förlamad. I avvaktan på veterinär, fick hon dessutom ont de sista timmarna. Valet var oundvikligt och hon fick somna in. Soya var en stor personlighet, med karaktär och karisma - det kommer bli ett stort hålrum efter henne.

20080524
Ett litet foto på Whaupley Astrid (Rosie) och hennes valpar kan du se här
20080521
Whaupley Astrid (Rosie) har fått sina valpar (19/5) - två hanar och sex tikar - alla svarta. Valparna kom på 4,5 timme och är pigga och starka. Rosie verkar bli en jättebra mamma om än något trött nu. Nu håller vi tummarna att inget tråkigt tillstöter.
20080506
Krönikan uppdaterad
Nu finns lite tankar från april månad nedtecknade
20080427
Whaupley Astrid (Rosie) visar alla tecken på att vara dräktig. I fredags (25/4) var det fem veckor sedan hon parades. Nu väntar vi på det säkraste tecknet på valpar - fosterrörelserna. Rosie själv mår finfint.

20080414
Kennelträff för jaktcockrarna
Nu är det dags igen - kennelträffen för jaktcockrarna. I år kommer Andy Robinson tillbaka och håller kurs för Meryl och Bivråkens uppfödda hundar den 2 maj. Vi håller på hela dagen och de som vill är kvar på kvällen för lite samkväm. Varmt välkomna. Ring eller maila och meddela om ni kommer.Den tredje maj blir det en träningsdag för Jaktspaniels i Sverige och då är ni välkomna att vara med men utan hund - om det inte finns plats förstås.

20080406
För fågelintresserade
Kullabygdens Ornitologiska Förening har en fantastisk hemsida där man kan följa pilgrimsfalkarna Råger och Kornelia i deras vardagsliv. En webbkamera finns monterad vid deras boplats och man kan ofta få se fåglarna i närbild. Historien bakom det hela finns också väl beskriven. En sajt att rekommedera om man är intresserad av fåglar. Adressen är: http://www.kof.nu/falkarna/index.htm

20080403
Krönikan uppdaterad
Nu finns lite tankar från mars månad nedtecknade

20080321
Whaupley Astrid (Rosie) är nu parad med Priorsmeadow Spurt - se mer på valpsidan.
20080309
ÄNTLIGEN! har Rosie börjat löpa - se mer på valpsidan

20080302
JIS årsbok på gång..
Arbetet med JIS årsbok pågår för fullt. För att vara den första publikationen kommer nog ingen bli besviken. Närmare 80 sidor med text om året som varit, om hälsa, om avel, jaktprovsresultat, reportage etc etc. Fortfarande finns möjlighet att få in en annons - var med från början!

20080302
Krönikan uppdaterad
Nu finns lite tankar som uppstått under februari månad på pränt på krönikesidan.

20080205
Ny sida - Krönikan
Forum, bloggar, personliga tankar, och andra benämningar publiceras på olika hemsidor och jag har länge förundrats över fenomenet. Vad är det som får någon att skriva på sin hemsida på det vis som man kan se många exempel på. Till slut har jag resignerat och känner att jag måste bemöta och uttrycka mina ståndpunkter, reflektioner och tankar kring det som berör. Det kan handla om hundar, hundvärlden och annat som jag funderar över. Målsättningen är att jag skall publicera reflektioner från föregående månad under året. Under sidan "Krönikan" finner ni de tankar som väckts under Januari 2008. Väl mött.

20080112
Brittiska Cockermästerskapet 2007/2008 - släkten är värst IGEN!

Från ett vackert brittiskt landskap norr om London på drottningens mark Sandringham i Norfolk, gick det Brittiska Cockermästerskapet. Glädjande var det återigen släkt till våra Sisi (Timsgarry Bell), Spurt (Priorsmeadow Spurt) och Arry (Mankenbrock Spirit) som visade sig från sin allra bästa sida. Sisi´s halvbror (på mödernet) Ch Timsgarry Valtos vann alltihop med sin uppfödare, ägare och förare Simon Tyres. Ytterligare två halvsyskon till Sisi fanns kvalificerade till mästerskapet, dvs tre avkommor undan Ch Timsgarry Kelly. Spurt hade en hel radda av halvsyskon (på fädernet). Inte mindre än nio av de kvalificerade 29 cockrarna var efter Ch.Maesydderwen Scimitar precis som Spurt. Wernffrwd Mai som är efter Scimitar blev två på mästerskapet. Mycket glädjande att vi återigen får se Wernffrwd-cockrar i aveln och på prov igen! Trea blev John Bailey med sin Ch Gournaycourt Morag som är efter samma far som vår Arry, dvs Ch Black Mamba. Fyra blev David Lissett som inte så länge sedan var i Sverige och hade spanielkurs. Hans cocker heter Buccleuch Athena. Ytterligare sju hundar fick diplom för sina insatser och det var i katalogordning: Ch Mallowdale Ria, Ivy Falls, Ch Fernmoss Nightingale, Ch Mallowdale Zander, Ch Mallowdale Guppy, Ch Strathisla Storm of Kingcott samt Ch Kingcott del.Mer information och bilder kommer på www.gundogs.nu och reportage i JIS årsbok som kommer i mars till alla medlemmar.På Forum för Jaktspaniels i Sverige finns foton som Hasse Sjöblom har tagit.

20080112
Valpsidan uppdaterad om Amy's valpar