NANCARROW CINAMON
"Java" 

e: Ch Maesydderwen Kestrel
u: Nancarrow Fire´n Ice
uppf: Mr Hedley Millington, Wales

född 1998 06 01 - 2011 08 20

stamtavla

Java importerades från Storbritannien i september 1998 som 3,5 månaders valp från kennel Nancarrow (Mr Hedley Millington, Truro, Cornwall). Java är linjeavlad på GBFTCH Swallolaw Snipe som jag  för första gången såg på Game Fair i England sommaren 89. Han gjorde stort intryck på mig redan då.

Java, så likt många cockrar, mognade sent varför jaktträningen fick vänta ganska länge. Först vid 8,5 månaders ålder startade vi sakta med den grundläggande dressyren för att lika sakta under hösten -99 introducera henne för jaktens förunderligheter. Hon har ett mycket tryggt och starkt grundtemperament, och är ändå så livlig som  man önskar en jaktcocker vara. Inför första jaktsäsongen var hon således grundtränad och två starter i unghundsklass på jaktproven resulterade i  ett 1:a och ett 3:e pris som resultat. Hennes fältarbete är mycket intensivt. Här lyser hennes genuina cocker-temperament.  

Det finns en mycket erfaren tränare i England som haft stora framgångar med springer och cocker, Carl Colclough. Han säger att skillnaden mellan cocker och springer är att man måste träna en cocker så att den tror att den arbetar och gör saker för sin egen höga nöjes skull. En springer kan man dressera på ett mycket mer rättframt sätt, allt enligt herr Colclough (intervju från Mike Smiths bok "Working cockers & springers).

Rent exteriört är Java en välkonstruerad tik med en god benstomme, välvinklad fram och bak, stark rygg, raka ben och har ett fint huvud och uttryck.

Träningen har fortgick inför hennes andra jaktsäsong och det visade sig  - återigen - att det lönar sig att inte forcera. Hon arbetar intensivt, har en mycket god förmåga att utnyttja vinden i sitt sökarbete och den fart som hon har kan man inte önska sig mer av.  Hösten -00 har resulterade i ett första pris i öppen klass (Hässelbyholm;  domare: Carsten Ovesen) vilket jag självklart är mycket nöjd med. Dessförinnan hade vi startat ytterligare en gång i öppen klass där hon skötte sig mycket bra men hon avslutade sitt andra släpp med en präktig tjuvapportering (satt i skott men stack när fågeln föll). Säsongen -02 blev inställd för Javas del då jag hade en hel del arbete som jag prioriterade men hösten -03 blev däremot lyckosam med två förstapris samt ett tredjepris i elitklass som facit. Eftersom Java var i England under hösten -04 blev det inga starter på jaktprov för hennes del så nästa start får ske 2005.

Javas kullar
Java är en fantastisk mamma. Hon sköter valparna exemplariskt och man behöver egentligen inte göra någonting med dem under de två-tre första veckorna. Hon håller rent i valplådan, har mycket mjölk och sköter om valparna på bästa sätt. Hon har hittills fått tre kullar, alla bestående av 7 valpar. De två första kullarna var fördelningen skev åt hanhundssidan och den tredje blev tvärtom, nästan bara tikar. Från den andra kullen har jag sparat en tik, Meryl Key Informant. Den tredje kullen kom direkt på den andra av rent praktiska skäl. Planen var att Java skulle åka över till England, tränas och föras på jaktprov av Andy Robinson (kennel Whaupley) och därefter paras med Andy och Fionas Ch Whapley Riever. Java åkte över till England men så fort hon kom dit i juli började hon löpa och eftersom jag inte ville att hon skulle stanna kvar ett helt år blev hon parad direkt. Den 1:a oktober födde hon sin tredje kull och som vanligt blev det en rejäl kull som hon skötte sig finfint. Efter två veckor började hon emellertid att göra lite utflykter i Andy och Fionas hus och en dag hade hon plockat samman 21 skor som hon hämtat runt om i huset och lagt i valplådan. Java kanske tyckte att valparna skulle ha något att leka med! Från kullen kom fyra valpar till Sverige, 1 hane och 3 tikar, varav hanen och en tik blev kvar på kennel Meryl. 

 

 

 

Kull född Efter Hanar Tikar
2001maj Night Flyte (svart) 6 (2 svarta, 4 bruna) 1 (brun)
2004 feb Mankenbrock Spirit (svart) 5 (3 svarta, 2 bruna) 2 (bruna)
2004 okt Whaupley Riever (röd) 1 (brun) 6 (5 bruna, 1 svart)